Algemeen

Hoe kies je de juiste bakfiets? 

Het grootste voordeel van een elektrische bakfiets is dat je een stuk sneller op de plek van bestemming bent dan dat je met gewone fiets bent. In sommige gevallen ben je zelfs sneller dan de auto! Daarnaast is het een stuk makkelijker om een geschikte parkeerplek te vinden. Een bakfiets parkeer je immers een stuk sneller dan de auto. Maar, zodra je zeker weet dat je een bakfiets wilt kopen in plaats van een gewone fiets, komt er nogal wat bij kijken. Want wil je een elektrische bakfiets, of juist een gewone bakfiets? Waar ga je hem voor gebruiken? Hoeveel kinderen moeten erin passen? En moet de hond ook mee kunnen?  

Waar gebruik je de bakfiets voor? 

De eerste vraag die je jezelf zult moeten stellen is; waar je de elektrische bakfiets voor gaat gebruiken. Je kent vast de bakfiets volgeladen met kinderen die naar school moeten wel. Maar, wist je dat er ook transport bakfietsen zijn? Zo kun je je pakketjes snel en droog afleveren bij je klanten. Daarnaast zijn er ook bakfietsen speciaal voor in de stad of juist om in de heuvels te fietsen. Allemaal zaken om rekening mee te houden.  

Waar moet je op letten? 

Geen bakfiets is hetzelfde, zo kun je kiezen uit verschillende merken zoals de Urban Arrow of Lovens bakfiets, een Carcon Cruise en de Babboe bakfiets. Het is aan te raden om sowieso een proefrit te maken zodat je weet hoe de fiets stuurt, rijdt en remt. Houd ook rekening met de volgende dingen: 

  • Zoek je een bakfiets met 2 of 3 wielen? Een bakfiets met 2 wielen stuurt wat soepeler, handig als je veel krappe bochten moet maken.  
  • Zit er een bankje in de bak van de fiets? Of moet je deze er los bij bestellen? En zit er een rugleuning bij de bank? 
  • Kan er een autozitje in de bak vastgezet worden? 
  • Hoeveel plek voor kinderen is er? Sommige bakfietsen hebben ruimte voor één kind, een andere fiets weer voor vier. 
  • Zit er een deurtje in de bak zodat de kinderen er makkelijk in en uit kunnen stappen? Of moet je de kinderen of boodschappen erin tillen? 
  • Hoeveel kilometer kun je op een volle accu rijden? 

Accessoires voor de bakfiets 

Als laatste is het verstandig te kijken of er accessoires bij de bakfiets geleverd worden of dat je deze los moet kopen. Denk hierbij aan een regenhuif, kettingslot, afdekzijl en eventueel een antislipmat. Verder is het ook verstandig om een goede fietsverzekering af te sluiten.